Gondolatok a lepedékszínezésről

Gondolatok a lepedékszínezésről

Egy jó ideje gondolkodtam már a témán, hogy a következő blogbejegyzésben a foglepedékről és a lepedékszinezőkről írjak pár sort, amikor egy régi jó ismerősöm érkezett fogtömésre a rendelőbe a nagyfiával.

-Akartok szerepelni a blogomban?- kérdeztem tőlük lelkesen

-Persze!-válaszolták simán

-De ehhez be kell festenem a szátokat lilára!!!

Pácienseim kicsit furán néztek rám, de mivel ezer éve ismerjük egymást és a fiúk megfelelően “őrültek” és bevállalósak is az ilyesmihez, lazán igent mondtak.

Először is néhány szó a lepedékről:

A fogászati (dentális) plakk a fogak felszínén kialakuló lepedék, amely a fogak egyes részeiről önmagától ledörzsölődik a nyelv súrlódó hatására rágás közben, esetleg éppen rágógumi hatására. Léteznek azonban olyan területek a szájban, ahonnan csak gyakori és szabályos fogmosással távolítható el a lepedék, vagy akár már azzal sem. Jellemzően ilyen területek lehetnek az őrlő- és kisőrlő fogak barázdái, a fogak belső felszíne és a fogak érintkező felszínei, az

 úgynevezett kontaktpontok alatt. Sok esetben előfordul, hogy a plakk akár szabad szemmel is jól látható, azonban a drogériákban kapható színezőtabletták olyan lerakódásokat is láthatóvá tesznek, amelyekre nem is gondoltunk. Ilyen módszerrel sem válik azonban láthatóvá az íny alatt megtelepedő lepedék. Ráadásul, amíg a fiatalabb korosztálynál még erőn és magasan tapad az íny, addig az idősebbeknél egy kissé már visszahúzódik, így főleg a cement-zománc határtól lejjebb tapad. Az íny alatt megült plakk pedig melegágya a gyulladásnak.  Ezt a folyamatot természetesen az öröklött adottságokon kívül az életmód, az egészségi állapot és a fogápolási szokások is befolyásolják.

Idővel az eltávolítatlan plakk mindenképpen fogszuvasodáshoz vagy ínygyulladáshoz vezet. Ezt a folyamatot fontos lenne még az elején megállítani, hiszen következő lépésként megjelenhet az ínysorvadás, aminek végső stádiumában a fog elvesztésétől kell tartanunk.
fogkő sem más, mint egy kemény állagú lepedék, amelyet már az erőteljes fogmosás sem képes eltávolítani. Különösen igaz ez, ha a fogkő az íny alatti területen jelenik meg. Legnagyobb veszélye szintén a fogszuvasodás elősegítésében, és ami még ennél is jelentősebb, a fog tartószöveteinek tönkretételében rejlik.

A plakk sárgásfehér színe hasonlít a fog színére, ezért nehezen látható szabad szemmel. A plakkfestés segít ellenőrizni fogtisztítási technikánk hatékonyságát!

A plakk nehezen látható mivel fehér színű, ezért a fogorvosok és dentálhigiénikusok a plakkfestő tablettát ajánlják a láthatóvá tételhez.

Megkönnyíti az alapos tisztítást és lehetőséget nyújt a fogmosás hatékonyságának ellenőrzésére.

Két különböző színnel festi meg a régi és az új plakkot.

Régi plakk = kék szín, Friss plakk = piros szín.

Használata egy héten egyszer javasolt. Gyermekeknek játékosan mutathatjuk meg, hogy mely területeken maradt ki a fogmosás, így ösztönözhetjük őket az alaposabb tisztításra. A plakkfestő tablettát 6 éves kortól bárki használhatja, szülői felügyelet mellett. Kellemes, gyümölcs ízű, könnyen eltávolítható a fogakról.

Miért két tónusú?

  • Mert különbséget tesz a régi és a friss plakk között.
  • Mert megmutatja azokat a területeket, ahol alaposabb fogmosás szükséges.
  • Plakkfestő tabletta használati útmutató:

    1. Rágjon össze egy tablettát, majd nyelve segítségével, a nyállal együtt oszlassa szét a szájban.
    2. Köpje ki a maradékot és finoman öblítse ki a száját vízzel.
      A TABLETTÁT NE NYELJE LE!
    3. A tükörbe nézve, az elszíneződött részeken láthatja a plakkot és az ételmaradékot. Ezután lépésről lépésre tisztítsa meg a fogait.

    A legjobb, ha este végezzük a plakkfestést. Ha a fogainkon elszíneződést látunk, újra mossunk fogat.

    Próbálja ki, érdemes, meglepő lesz a látvány!

    Végül pedig a két elégedett páciens, akik civilben nyíregyháza legjobb kisállat kereskedésének tulajdonosai: