Amit tudnia kell a fogorvosi rendelő illemtanáról

Amit tudnia kell a fogorvosi rendelő illemtanáról

A fogak nemcsak díszei a kulturált embernek, hanem a normális emésztés előkészítésének nélkülözhetetlen szerszámai is. Ne kérjük az elől látható, arccsúfító szuvasodás megtömését azzal, hogy a lyukas rágófogainkkal „majd egyszer eljövünk”. Ha a beteg nem is tudja, vagy nem akarja tudni, a fogorvos tisztában van vele, hogy az emésztés funkciója százszorta fontosabb az esztétikánál.

Hogyan viselkedjünk a fogorvosnál?

Ne kérjük a fogorvostól, hogy ,,rögtön” vegyen sorra, és azt sem, hogy egyszerre betömjön öt-hat lyukas fogat. A fogak nem egy-két napon belül szuvasodnak, hanem ez a folyamat hosszú heteken át tart. Bízzuk az orvosra a fogak kezelésének sorrendjét. Ha reánk kerül a sor, mondjuk el lényeges panaszainkat tömören, és ne csak azt hajtogassuk, hogy „jaj de félek”!

Ne menjünk kész diagnózissal az orvoshoz.

Az sem illik, hogy mi írjuk elő saját kezelési utasításainkat. Ne bántsuk meg orvosunkat  azzal, hogy diagnózisát és kezelési tervét más orvos döntésével fennhangon összehasonlítjuk. Fogpótlások esetén ne kívánjuk azt, hogy az új fogmű egyből a „leánykori” esztétikai hatást varázsolja arcunkra. Egyedül a fogorvos döntheti el, hogy az új fogpótlás milyen lehet, kivehető, lemezes protézis vagy fix híd, elől borítókoronákkal vagy fehér fogakkal. Ezen nincs mit vitatkozni vagy alkudozni. Ezt úgy kell elfogadni ahogyan az orvos dönt, hiszen kettőnk közül ő tudja a helyes gyógymódot.

Mossunk fogat mielőtt a fogorvoshoz megyünk.

Kellemetlen dolog olyan szájban dolgozni ahol a fogakon vastag lepedék vagy ételmaradékok vannak. Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk hagymát, fokhagymás ételeket és ne igyunk alkoholt fogorvosi kezelés előtt. Az itóka még „kurázsi-féldeci” címen sem illő dolog. Az érzéstelenítő injekció ilyenkor hatástalan, a beteg szája bűzlik, a fogorvos pedig sok esetben a szagérzékelésével diagnosztizál. Nem beszélve arról, hogy szeszes állapotban sokszor olyan dolgokat cselekszünk amit másnap, színjózanon szégyellni fogunk. A hölgybetegek mindig gondosan töröljék le a rúzst ajkukról kezelés előtt, mert a vastag festék összekeni a műszereket, az orvos kezét, ami ízléstelen. Legyen nálunk mindig tiszta zsebkendő vagy papírszalvéta.

Ne menjünk náthásan fogorvoshoz.

A gríppé cseppfertőzés útján terjed, gondoljunk csak arra milyen könnyen kitehetjük a szánktól 20—30 cm-re dolgozó orvost is a betegségnek, ha csorgó orral, duzzadt szemekkel vagy lázasan ülünk a fogász székébe. Ilyenkor jelentsük be a betegséget és pár nap múlva, egészségesen, a kezelést folytatni lehet.
A várószobában ne molesztáljuk betegtársainkat saját betegségünkkel, mert legtöbbször egyáltalán nem kíváncsiak rá. Ha valaki várakozó szomszédjával mindenáron társalogni akar, beszéljen halkan, suttogva és közömbös dolgokról.

Ne lépjünk a rendelőbe hívatlanul.

Ha a kezelést az orvos előjegyezte, várjuk amíg hívni fog bennünket, ha pedig csak felülvizsgálásra jöttünk, várjuk amikor a nővér a következő beteget szólítja, és hozzá forduljunk felvilágosításért. Kezelés után a rendelőből való távozáskor gondoskodnunk kell arról, hogy a kapott utasításokat végrehajtsuk.