Fogkő eltávolítás

Fogkő

A fogkő nem más, mint elmeszesedett dentális plakk (lepedék). Amennyiben a plakk hosszan a fog felszínén marad a nem megfelelő fogtisztítás miatt, ásványi anyagok kötődnek a lepedékhez, és az így kialakuló, szilárd anyagot fogkefével már nem tudjuk eltávolítani. Ebben az esetben a megoldás a fogkőeltávolítás.
A fogkő színe sárgás, barna vagy fekete is lehet. Megtalálható a fogfelszínen, az íny alatt és fölött, de a fogak között is. Ezt a szilárd anyagot, már nem tudjuk fogkefével eltávolítani, csak professzionális fogászati eszközök segítségével.

kosbor-fogaszat-szolgaltatas-nyiregyhaza-Fogfeherites.jpg

Ultrahangos fogkőeltávolítás

fogászatunkon professzionális és fájdalommentes ultrahangos fogkőeltávolítást alkalmazunk, melynek segítségével a legkisebb fogközökből is hatékonyan eltávolítható az ínygyulladást okozó, és esztétikailag is zavaró fogkő. Így elérhető, hogy ne következzen be fertőzés a szájüregben.

A lepedék és a fogkő közötti különbség

Sokan felteszik a fogászati szakembereknek azt a fontos kérdést, hogy van-e különbség a lepedék és a fogkő között? Mind a lepedék, mind pedig a fogkő igen gyakori fogászati probléma. A jelentős lepedéklerakódás fogszuvasodáshoz vagy ínybetegséghez is vezethet. A fogkő nem más, mint az elmeszesedett lepedék. Ha felvértezzük magunkat a tényekkel, akkor eredményesebb lesz majd a fogainkról való gondoskodásunk.

A lepedék egy ragacsos, színtelen, baktériumokat tartalmazó filmréteg, amely a fog felszínén, különösen a fogínyvonal mentén kezd el lerakódni a fogmosást követő 4–12 órában. Az ételekben és italokban található cukor, valamint a lepedék baktériumok elegyéből aztán sav képződhet. Ezek a savak megtámadják és megrongálják a fogzománcot, melynek következménye a fogromlás lehet. A bakteriális lepedék közrejátszhat az ínybetegségek (például a fogínygyulladás) kialakulásában is. A rendszeres fogmosás és fogselymezés a legjobb védekezési mód a lepedékkel szemben. Amennyiben a lepedék eltávolítása nem történik meg minden nap, akkor idővel felhalmozódhat és fogkővé keményedhet.

A fogkő tömör és szilárd lerakódás, mely képes megkötni a szennyeződéseket és ezáltal elszínezni a fogakat. Fogkő akkor keletkezik, amikor a fog felületén lerakódott lepedék kölcsönhatásba lép a nyálban lévő ásványi anyagokkal. A fogkő eltávolítását kizárólag a fogorvos tudja precízen elvégezni.

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van, vagy szeretne időpontot foglalni kattintson a lenti gombra és vegye fel velünk a kapcsolatot az űrlap kitöltésével. (A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.)

Nyitva tartás

Kedd

15:00 - 19:00

Szerda

08:00 - 12:00

Csütörtök

13:00 - 19:00