Fogfehérítés

Mi okozza a fogak elszíneződését?

A fogazat elszíneződését okozhatja a fogak külső felszínére tapadt fogkő, illetve ennek elszíneződése, vagy a fog szerkezetébe beivódott, mélyebb elszíneződés. Az utóbbi kialakulásáért több tényező is felelős lehet:

  • az ételekben és italokban levő természetes és mesterséges festékanyagok (különösen a kávé, tea és kóla)
  • a dohányzás
  • gyermekkorban szedett egyes gyógyszerek (tetracyclinek)
  • egyes baktériumok anyagcsere termékei
kosbor-fogaszat-szolgaltatas-nyiregyhaza-Fogfeherites.jpg

A fogfehérítő rendszereknek két formája

Otthoni, sínes fogfehérítés:

A fehérítő géllel megtöltött, puha  anyagból kialakított, kb. fél mm vastag sínt 3-8 éjszakán át kell viselni, a kívánt hatásfoktól függően.

Rendelői plazmaívlámpás fogfehérítés:

A fogfehérítés a fogorvosi rendelőben történik. Ebben az esetben – megfelelő izolálás mellett – felvisszük a gélt a fogak felszínére, majd  plazmaív fényt alkalmazunk a hatóanyag aktiválásához. Az elszíneződés mértékétől függően, a fogfehérítés időtartama 1-2 órát vesz igénybe, az eredmény pedig azonnali és látványos.

A fogfehérítés lépései

Első lépés mindig a fogak alapos megtisztítása, és az esetleges fogkő eltávolítása. Ezzel gyakorlatilag megszüntetjük a fogazat külső felszínén lerakódott elszíneződéseket, továbbá biztosítjuk a fogfelszín és a fogfehérítő gél közvetlen érintkezését.

Ezután következik egy mindenre kiterjedő, alapos szájvizsgálat. Ellenőrizzük a szuvas vagy tömött fogakat, meghatározzuk azokat, amelyek kezelése elengedhetetlen a fogfehérítés megkezdése előtt, hogy elkerüljük a további károsodást vagy az esetleges túlérzékenységi reakciót.

Végül következhet a tényleges fogfehérítés: a kezelés minden esetben egyénre szabottan zajlik. A fogak új színe kb. két hetes várakozási idő elteltével stabilizálódik.

Káros-e a fogfehérítés?

Nem! A fogfehérítő anyagok PH értéke semleges vagy közel semleges, de semmiképpen sem káros. Az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben, a világosabb árnyalatot nem a fogzománc maratásával, hanem oxidáció révén érik el. Bizonyított tény, hogy a fogfehérítés során a fogak szerkezetében nem idéznek elő semmilyen változást, így sem a zománcréteg, sem a dentin nem károsodik. A kezelés után felléphet kisebb mértékű hideg-meleg érzékenység, de ez pár napon belül elmúlik, illetve a fogak megfelelő fluoridos kezelésével gyorsan elmulasztható. Az eredmény a gyönyörű, boldog mosoly és a 4-8 árnyalattal fehérebb fogazat!

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van, vagy szeretne időpontot foglalni kattintson a lenti gombra és vegye fel velünk a kapcsolatot az űrlap kitöltésével. (A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.)

Nyitva tartás

Kedd

15:00 - 19:00

Szerda

08:00 - 12:00

Csütörtök

13:00 - 19:00