Barázdazárás

Mit jelent pontosan?

A gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének egyik módja egy komplex prevenciós program része, amely során az őrlőfogak rágófelszínére, a barázdák zárására egy vékony műanyagréteget képezünk. Ez a réteg megakadályozza az ételmaradékok és a baktériumok bejutását a barázda mélyére, így nyújt védelmet a fogszuvasodás ellen.

barazdazaras.jpg

Miért veszélyes a barázdaszuvasodás?

A maradó fogak többsége a fogváltás utáni 1-2 évben szuvasodik a legnagyobb intenzitással. Ebben az időszakban eldől, hogy a fog hamarosan szétkorhadt gyökérként eltávolításra kerül-e, vagy pedig épségét megőrizve egy életen keresztül betöltheti funkcióját.

A legveszélyesebb, leggyakoribb és a fogat leghamarabb tönkretevő szuvasodás: a rágófelszíni barázdaszuvasodás. A fogváltás után a fogak nagyon éretlenek, nem tartalmaznak még elég kálciumot és védtelenek a baktériumokkal szemben. Biztosan tapasztalta már Ön is saját gyermekkorában, vagy gyermekein, hogy még alapos fogmosás ellenére is a hátsó fogak fájdalmasan kilyukadtak.

A barázdazárás előnyei

Svájcban, Svédországban és egész Nyugat-Európában már több, mint 40 éve minden gyermeken és fiatal felnőtten elvégzik a barázdazárást. Hazánkban sajnos kevés helyen alkalmazzák e kezelést, pedig mérhetetlen előnyökkel jár:

  • a fogszuvasodást, és emiatt a fogfájást el lehet vele kerülni
  • fájdalommentes: a fogat nem, vagy csak nagyon minimálisan kell felfúrni, ezért a páciensnek csak kellemes fogászati élményekben lesz része
  • a teljesen ép fog sokkal jobb és tovább használ-ható, mint egy már szuvas, de utólag betömött fog
  • mivel minden tömésnél olcsóbb, ezért költség-kímélő is.

Kinek ajánljuk?

  • Minden gyermek frissen előtört maradó fogainál alkalmazzuk:
  • 5 és 7 éves kor között jelennek meg az első nagyőrlők,
  • 11 és 14 éves kor között a második nagyőrlő- és az első, illetve második kisőrlő fogak
  • gyermekek tejőrlő fogait is lehet barázdazárni, így megelőzhető a tejfogak későbbi szuvasodása
  • minden felnőtt számára javasolt, akik szeretnének részesülni a prevenció ezen módjában

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van, vagy szeretne időpontot foglalni kattintson a lenti gombra és vegye fel velünk a kapcsolatot az űrlap kitöltésével. (A kapcsolatfelvétel semmilyen kötelezettséggel nem jár.)

Nyitva tartás

Kedd

15:00 - 19:00

Szerda

08:00 - 12:00

Csütörtök

13:00 - 19:00